Mobilfotografene. oppg.

“Du har planlagt bildet ditt og viser til dette. Du benytter deg av inspirasjon og har tenkt i gjennom hva du ønsker å formidle.”

Inspirasjon.

Image result for lego snow photography

Image result for lego snow tutoriAL photography

Image result for lego snow tutoriAL photography

Image result for lego snow tutoriAL photography

Image result for indiana jones lego photography


 

“Du har laget thumbnails, grovskisser og arbeidsskisser.”

14463662_972936382828571_552063279_n14466403_972936459495230_151815112_o14469183_972936216161921_631160411_n14489516_972936296161913_1833195216_o

 


 

“Du har en plan for lyssetting av bildet og har brukt dette i komposisjonen.


 

 

Du kan forklare følgende faguttrykk:

 

lys ovenfra——-Lyspunkt ovenfra

lys nedenfra sidelys-kan skape en uhyggesteming. sidelys eller skrått medlys er egnet til å fremheve former, f.eks i portrett.

medlys   ——– -Lys bak fotograf

motlys———- Lys mot fotograf

blandingslys——kombinasjon av lysretninger.

direkte——– treffer motivet direkte fra lyskilden

filtrert———-går gjennom noe på vei mot motivet

indirekte——–blir reflektert fra noe på vei mot motivet


“Du kan reflektere rundt hvilken lysretning og lystyper du har brukt i ditt bilde og kan forklare hvorfor.”

“Kan forklare hva KEBB står for og bruker det bevisst i eget bilde. Har en tydelig refleksjon rundt dette.”

 

KEBB: Kontrast(skille fra bakgrunn, 2 elementer), Enhet(slik bilder henger sammen som en enhet, med elementer og fargerAlle elementene gir samlet en helhet/samhørighet), Balanse(Balanse mellom bevegelse, kontraster og farger, Følelsesmessig balanse), Bevegelse(Hvor blikker leder deg gjennom bilde. Eller hva som beveger seg.)

 

 

img1

Dette er en bildeserie av en “barbarian” fra diablo universet ute for å slakte diablo selv. Historen kan også brukes om livet. Et eventyr du først ser stort på. Etter vert ser du vanskelighetene. Det kan ende både godt og vondt. Du er nødt til å kjempe din største fiende, deg selv. Dette bilde nr.1 vil skape en lyst på eventyr, men vise at fare ligger foran.

 • LYS: Her bruker jeg en 1 punkts lyssetting(medlys). Solen lyser direkte på legomannen. For å skape håp og makt i personen. Forventning.
 • K: Kontrast: Hvit bakgrunn bak legofiguren skiller figuren som er mørk fra bakgrunnen(fargekontrast). Formkontrast blir brukt. Legofiguren skilles ut fra resten med sine spesielle lego former.
 • E: Enhet: Skygge oppe og nede får bilde til å henge sammen. Skyggene går igjen i bilde. Hvit snø på bakken går igjen på himmelen og sola. Formspråket er ensartet i hele bildet
 • B: Bevegelse: Hode til figuren treffer “golden ratio”. Den vestlige verden vil lese fra venstre og derfor se figurer først. Blikket vil bli ført med blikket til figuren og lyset som føres til sola. Fremover på et eventyr.
 • B: Balanse: Skyggene fordeler bilde likt. Sola til venstre veier opp med elementer for legofiguren. Dette gjør bilde balansert. Bakken(snøen) og himmelen er også delt 50%.

img2

Her i bilde2 finner hodedmotivet en død legomann. Dette skal hinte til noe som skal skje i nær fremtid. For å vinkle dette til livets problemer, er den døde legomannen en av mange. Dette viser at du må kjempe deg videre i tunge tider. Og overbevinne hva enn det måtte være. Kansje frykt?

LYS: 1 punks lyssetting. Direkte lys ovenfra. For å skape en mystisk stemning og for å sette fokus på “liket” i snøen( og skygge ut hovedmotiv, motlys på hovedmotiv). Skaper skyggepartier under fremstående detaljer på motivet. Lyser er også litt på skrå som skaper en uhyggestemning. Lyset skal gi en stemning/ virke slik det kommer gjennom et hull fra bakken (taket) som om de var i en hule.

 • K:Kontrast: Formkontrast mellom figurene og terrenget(skiller dem ut), Fargekontrast fra figurene og bakgrunn(snø og skygge), Lyskontrast på liggende figur(setter fokus og blikkfang),
 • E:Enhet: Igjen går skyggene ved sidene igjen for å skape enhet. Fargen til legofigurene viser at henger sammen.
 • B:Bevegelse: Hovedmotiv er i det gylne snitt og vi ville lest bilde fra venstre. Men i dette tilfelle pga. lyskontrast og fokus gir den livløse figuren størst blikkfang her. Den ser vi på først. Deretter hovedmotivet. Her er lyset med på å føre blikket. Dette skaper en følelse av orden.
 • B:Balanse: Svart og hvit er omtrent likt fordelt. Snøhauen til høyre(som er fokusert) veier opp for hovedmotivet som står til venstre.

hhhh

Her i det siste bilde3 møter hovedmotivet “frykten” eller endemålet(diablo). Slutten på eventyret er her. Det er usikkert på hva som skjer siden. Hovedmotivet står da selvsikkert på bakken som indikerer at han vil vinne kampen.

LYS: Direkte motlys ovenfra lyser opp hovedmotiv men skygger monsteret. Skrått nok til å kun treffe hovedmotiv.

 • K:Kontrast: Formkontrast mellom figurene og terrenget(skiller dem ut), Fargekontrast fra figurene og bakgrunn(monsteret har egen kontrast her)(snø og skygge), Lyskontrast på hovedmotiv. Størrelseskontrast på hovedmotiv og monster(hovedmotiv virker svak i forhold),
 • E:Enhet: Monsteret og skyggene ved sidene igjen for å skape enhet. Snø og lys.
 • B:Bevegelse: Hovedmotiv er sett i sentrum her, med monsteret sett på etterpå. Fokus kontrast skaper størst blikkfang ved hovedmotiv. Skyggene rundt peker ned mot motivet.Monsteret blandes inn med fargene og vil bli sett litt dårligere.
 • B:Balanse: Bilde er midtstilt og er balansert likt vertikalt. Situasjonen blir sett på som stødig(hovedmotivet står fast) ved horisontale linjer. Monsteret er mye større og veier derfor opp for lyskontrasten til hovedmotivet.

 


 

Er bevisst på filformater og hva dette gjør med den tekniske kvaliteten på bildet.”

Jeg brukte raw fordi dette gjør at jeg kan endre på bildet så mye jeg vil uten at det ødeleger bildet (non destruktive) og at bildet er stort nok til alle typer størelser. Jeg kan endre på hvitbalanse og div andre innstillinger etter bilder er tatt.

Jeg eksporterte til JPEG når jeg var ferdig. JPG er komprimert og funker derfor ikke i alle størrelser i tillegg når jeg redigerer så ødelegger jeg bildet hver gang jeg lagrer fordi det komprimeres mer og mer. Men JPEG kan også opnes av alle og tar lite lagringsplass. Derfor eksporterte jeg til denne filformaten ved innlevering.

F.eks PNG er brukt til gjennomsiktig bakgrunn og er laget for nett. Derfor brukte jeg ikke det nå.

 


 

Oppg.1

Modell: Faren min ( Øystein Melhus)

Lokasjon valgt: Stuen hjemme.

Felles interesse valgt: Musikk


 

 

Her måtte jeg gjøre det beste jeg kunne med lokasjon og rekvisitt gitt. Jeg ville lage et bilde som viste musikken bli spilt i et koselig hjem. Men alikevel være klassisk og retro. Vise at instrumentet kan blir spilt når som helst og hvor som helst. Mye musikk blir spilt i dette rommet her.(guitar og piano, i tillegg til musikk fra høytalere). Jeg synes valget av den klassiske(akustiske) guitaren var et bra valg grunnet vår felles interesse for artisten Eric Clapton bl.a.

Inspirasjon:

Image result for guitar playing photography

Image result for guitar playing photography

Image result for guitar playing photography

Image result for guitar playing photography

Image result for piano playing photography

skisser:

neq

LYS:

Direkte ufiltrert motlys treffer objektet. Lyset ligger på skrått ovenfra. “sidelys eller skrått motlys er egnet til å fremheve former, f.eks i portrett.”,  Guitaren og motivet er lyst opp. Det uskarpe bildet får mindre lys. 

ferdigoppg1.jpg

K:Kontrast: Noe lunde fargekontrast fra guitar/motiv fra bakgrunn. Størrelseskontrast fra motiv og bakgrunn. Kamera var nær motivet og gav motivet fokus.

E:Enhet: Former på guitar, møbler og rom går igjen og skaper enhet. Farge på guitar og møbel/gulv. Alle fargetoner var nære hverandre(ligner), uten å skape dårlig kontrast. Skygger ytterst er enhetlige. Den hvite pelsen og veggene bak er begge hvite.(enhet)

B: Bevegelse: Motivet får størst blikkfang på grunn av lys og leseretning. Ansiktet sikter den gylne regel også. Blikket vårt blir så ført videre med motivets blikk: til guitaren(pga lys og fokus). Dette gir en følelse av orden.

B:Balanse: Bilde er ikke symetrisk for å skape dynamikk i bilde(spenning, bevegelse), Saturation er tonet ned slik at ingenting skal veie over det andre i elementer. Møbler på høyre side veier opp for de mindre elementene på venstre side.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s